Varhanní koncert

V posledním týdnu před vánočními svátky se uskutečnil vánoční varhanní koncert pro žáky naší školy. Ve středu 19.12. jsme se vypravili  do kostela Sboru kněze Ambrože. Tam nás očekával varhaník Petr Šejvl. Petr je bývalý žák naší školy a náročné hře  na  největší a mechanicky nejsložitější hudební nástroj se věnuje už patnáct let.
Kostel od architekta Josefa Gočára připomíná svým tvarem loď.
Osobně nás přivítal Petr se svým tatínkem. Střídmý interiér kostela obohatila výstava  betlémů a obrazů žáků základní umělecké školy. Také jsme obdivovali  vystavenou zvonkohru.
Zasedli jsme do lavic. Pohlédli jsme vzhůru a prohlíželi si  kovové píšťaly varhan. Petr nám zamával a už se rozléhaly první tóny tradičních českých koled. Radost nám udělala i píseň Půlnoční od Václava Neckáře. Nemohla chybět snad nejhranější vánoční koleda Tichá noc. Ozdobou koncertu byla skladba Hallelujah od Leonarda Cohena známá z filmu Shrek.
Největší aplaus sklidila pravděpodobně nejznámější varhanní skladba všech dob Toccata a Fuga d moll od Johanna Sebastiana Bacha. Petrův výkon byl odměněn dlouhým potleskem.
Po ukončení koncertu jsme Petrovi poděkovali a předali malý dárek. Nikomu se nechtělo loučit. Děti si ještě mohly dřevěnou paličkou rozezvučet vystavené zvony různé velikosti a potěšit se budoucí zvonkohrou. Ušlechtilé tóny zvonů nás vyprovodily na zpáteční cestu do školy.
Odcházeli jsme spokojení s úsměvy na tvářích a obohaceni povznášejícím prožitkem varhanní hudby a srdečného setkání.