Škola v přírodě v Jestřebích horách – 22.5.2019

Na středeční den hlásila naše meteorologická stanice trvalý drobný déšť. Dopolední výukový blok byl věnován historii čs. Opevnění v letech 1935-38. Seznámili jsme se s historií, s rozdělením a účelem těchto staveb. Proč právě tato historie? V Jestřebích lesích se nachází několik desítek staveb lehkého opevnění právě z tohoto období. Několik jsme jich již objevili na prvních vycházkách. A nyní je dokážeme i pojmenovat a víme o nich více informací.
Pomocí různých obrázků jsme sestavili dělostřelecké tvrze, lehká a těžká opevnění a zkusili nakreslit, jak takové opevnění vypadalo. A protože na chvilku vysvitlo slunce, využili jsme příležitosti a zaběhli jsme si postřehový závod s hádankou. Vyzkoušeli jsme si, jak vojáci musejí být pohotoví, rychlí, bystří a všímaví.
Po odpoledním klidu jsme dokončili všechny úkoly a čekal nás turnaj v bocce. Mnozí z nás se s touto hrou setkali poprvé. O to víc bylo zajímavé sportovní klání mezi hráči. Nakonec si zahráli i paní učitelky a obhájily vítězství. Po vyhlášení výsledků a vítězů turnaje v bocce jsme začali chystat večerní karneval. Vyráběli jsme masky a připravovali soutěže. Večer proběhla ukázka nejrůznějších masek, zatančili jsme si, soutěžili jsme a zahráli si hry.