Škola v přírodě v Jestřebích horách – 23. – 24. 5.2019

Čtvrteční ráno bylo opět zamračené a ponuré. Ale nám to nevadilo, protože jsme věděli, že odpoledne nás čeká příjemná snad sluneční cesta za dalším poznáním. Dopolední výukový blok byl o přírodě. Protože jsme se nacházeli v chráněné krajinné oblasti Broumovsko, seznámili jsme se s tamním přírodním systémem. Na závěr nás opět čekaly úkoly, doplňovačky a skládačky.
Odpoledne jsme se vydali na Slavětín a do Lhoty u Trutnova. Cestou jsme objevili další rozhlednu. Tentokrát byla vyšší a dřevěná. Na rozhledně nás přivítala maketa dřevěného orla. Znovu se nám otevřel nádherný výhled do krajiny lesů, luk a hor. Pak jsme dále pokračovali po turistické stezce. Cestou jsme objevili maskované „bunkry“ a na vlastní oči viděli, jak v lesích vypadají. Po dešti lesní stezky byly bahnité a často jsme museli překonávat nastražené lesní překážky. Uvědomili jsme si, jak museli vojáci, kteří chtěli bránit naši zemi, překonávat všechny nástrahy lesa. Zpáteční cesta vedla úvozem, lukami, prošli jsme vesničkou Markoušovice a nakonec jsme opět vystoupali strmou lesní stezkou k Pasekám. Příjemně unaveni nás čekal poslední večer. S ním nám pomohli starší žáci. Připravili si různé hudební styly, hudbu, kterou mají rádi a poslouchají ji. Terka, Jirka a Verča nám představili hudebního skladatele a zpěváka Zdeňka Svěráka, folkovou skupinu Kantory a elektronickou taneční hudbu. Slyšeli jsme nejen různé hudební stylů, ale viděli jsme i taneční ukázku stylu Future Basse.
Poslední den byl rozloučením s Jestřebí boudou. Hodnotili jsme naše cesty, úkoly a dostali jsme ocenění. Do svačiny jsme uklízeli, balili a chystali se na cestu. Ale než jsme se vydali na nádraží šli jsme pozdravit loupežníka Lotranda pod jeho skálu. Po obědě nás už čekala příjemná cesta lesem na nádraží. Vlakem jsme se vraceli do Hradce Králové. I když jsme strávili krásných pět dní spolu, těšili jsme se na naše blízké, maminky, tatínky a sourozence.