Školní výlet na Křivolík

Dne 20. 6. 2019 se 24 odvážných školáků ze ZŠ speciální s neméně statečnými paní učitelkami vypravilo proti proudu času. Za cíl školního výletu si totiž vybrali pravěkou osadu Křivolík u České Třebové.
Užili si PRA-PRA neboli pravěk prakticky, prohlídku osady s mnoha ukázkami a praktickými činnostmi. Naši „pravěcí“ průvodci nás provedli od nejstarší doby kamenné po dobu železnou. Ukázali nám obydlí, zbraně, nástroje, oblečení, vysvětlili jejich výrobu; dozvěděli jsme se o způsobu pohřbívání, výrobě bronzu a železa. Vlastnoručně jsme si vyzkoušeli štípání polínek sekeromlatem, mletí obilí a pečení chlebových placek, pomáhali jsme okopávat pravěké políčko.
Všichni žáci byli úžasně zvídaví, dvouhodinový program je bavil a někteří i překvapili svými znalostmi – inu asi dávali ve škole pozor!
Byl to příjemně strávený půlden – v lese, na čerstvém vzduchu, v klidu a pohodě /byli jsme tam sami/, s nabitým a zajímavým programem. Kdo nebyl, ať si určitě udělá výlet /se třídou či s rodiči/. Na osadě Křivolík to žije po celý rok, pořádají různé akce pro veřejnost. Je to skvělé poznání života našich prapraprapředků.
Více na www.krivolik.cz