Slunovrat a Tomáš Klus

Sny a přání se plní o Vánocích. Divadelnímu souboru Slunovrat se jeden sen splnil. V pondělí 16. prosince se v hradecké filharmonii rozezněly písně Tomáše Kluse. Mnozí mladí členové souboru si přáli stát s ním na jednom jevišti. Vždyť znají jeho písně a broukají si známé melodie. Sen se splnil.
Avšak před divadelníky, a hlavně jejich uměleckou vedoucí, stál nelehký úkol. Pohybově, tanečně a choreograficky ztvárnit a naplnit název společného představení „Jedno je vším, Všechno jedním.“ Myšlenka jedinečnosti každého člověka, rozdílnosti osobností, ale zároveň spojující jednota a sounáležitost.
V průběhu vystoupení se nám představili jednotliví herci, zatančili si mazurku a ve společných písních rozdávali štěstí, lásku a přátelství. Láska provázela i další písně. Káťa čekala na milého, Anetka s Filipem nám přiblížili lásku plnou tolerance, empatie a štěstí. První láska Verunky a Jirky, nesmělé sbližování, radost prvních doteků a snů v oblacích, to vše zaznělo v písni „Ve Smíru“. Další podobu lásky, nepřející, neopětovanou nám svým vynikajícím hereckým výkonem, nabídla Adélka. Byl to příběh zoufalství, smutku a bezradnosti. Nechyběla ani hospodská veselice a rytířský sen malého chlapce. Rozsvícený stromeček, Vánoce, dárky a jesličky s Ježíškem umocnili závěrečnou scénu písně “Ledaco“. Vystoupení symbolicky končí betlémem, jehož součástí se stávají všichni herci.
A jak se celý projekt podařil? To nejlépe posoudili diváci, kteří obrovským potleskem vyjádřili svůj obdiv a poděkování všem účinkujícím, Tomáši Klusovi a Jiřímu Kučerovskému. Pro herce bylo odměnou i osobní milé setkání s Tomášem Klusem a jeho slova uznání.