Přírodní památka Plachta

Královéhradecký kraj vypsal výzvu MUP k volnočasovým aktivitám. Naše škola se do ní zapojila projektem „Město, které je mým životem“. Poznat dobře své město, jeho kulturní skvosty, přírodní  a  architektonické zajímavosti, bylo cílem projektu. Jednou z dalších aktivit byl environmentální terénní program zaměřený na biodiverzitu hradecké přírodní památky na Plachtě.
21. 9. 2021 jsme vyrazili na zajímavou akci. Pan průvodce z ochranářské skupiny JARO nás vedl skrytými cestičkami krajinou, kterou bychom ve městě nečekali – kus krásné divoké přírody v centru Hradce Králové.
Ráz zvláštního prostředí této oblasti  byl vytvořen pomocí tanků, které tam jedenkrát ročně udržují to správné prostředí. Vyskytují se zde mnohdy  jedinečné druhy obojživelníků, plazů a hmyzu.
Při svém putování jsme na rybníku Češík  zahlédli několik druhů kachen, labutě a občas vyšplouchl i nějaký kapřík. V tůňkách, loužích, rybníčcích a mokřinách jsme pozorovali potápníky, larvy, vodoměrky a žabky.  Nad nimi kroužily vážky a šídla. Pro další létající hmyz zde byly vytvořeny dva hmyzí hotely. Velmi nás zaujal  „hřbitov místních vymřelých druhů“.
Atmosféru tohoto zajímavého místa dokreslovaly traviny, výrazný zlatobýl, mnoho různých keřů i vzrostlých listnatých a jehličnatých stromů, které se staly útočištěm drobného ptactva. Půjčenými dalekohledy jsme objevili i odpočívající poštolku a sojku.
Nejkrásnější zážitek nám však připravil pan průvodce, když nás zavedl do obrovské ohrady, kde se blízko nás zjevili, jako v pohádce polodivoké koně. Bylo nádherné pozorovat, jak si užívají volnosti.
Plachta je zajímává, rozmanitá a krásná. Je oázou v hektickém městském životě a nabízí nám prostor k relaxaci, odpočinku. Její přírodní krásy nám dodávají  energii do dalších všedních dnů.