Regionální kolo v Plavání – Chrudim 2024

V dubnu se konala tradiční jarní akce v podhůří nádherných Železných hor. Po roce nás opět přivítala Chrudim, město loutkářství. Ale naši plavci, kteří sem přijeli na místní 25 metrový bazén, rozhodně žádné loutky nejsou a také tak nevystupovali. Naopak – jejich sebevědomí vyplavané v pravidelných trénincích je opravňovalo k myšlenkám na výborné umístění. A to se i potvrdilo. Závodilo se ve středu 10. dubna 2024, bojovalo se i o nominaci na MČR, které proběhne na konci června v Brně.
Celý příspěvek

Školní laťka

Ve středu 27. 3. 2024 se ve škole konal 21. ročník ve skoku vysokém – Školní laťka. Za bezvadné atmosféry se soutěžilo v kategoriích: skokánci, žáci a veteráni. Diváci fandili naprosto všem a možná právě proto padlo při soutěži tolik osobních rekordů.  Letos se také podařilo překonat i letitý rekord školy 157 cm, kdy jej Nikolas Miko z 9. A přeskočil o jeden centimetr a stanovil pro další roky novou výzvu – překonat 158 cm. Všem skokanům gratuluji k jejich výkonům a těším se na další ročník.
Celý příspěvek

Velikonoční tvoření

Děti ze třídy ZŠ A8 se s nadšením připravují na Velikonoce. Nejprve se pustily do osení, kdy si zasely semínka do vlastních květináčů. Travička, kterou pečlivě sledovaly, za pouhých 14 dní nádherně vyrostla. Její jásavě zelené listy byly tak krásné, ale bylo nutné je ještě před svátky ostříhat. Kromě toho si děti vytvořily různé velikonoční tvary z perníkového těsta, které po natření vajíčkem upekly na výborné perníčky. Je to skvělý způsob, jak se připravit na svátky jara!

Autorka článku: Mgr. Vladimíra Krausová

Matematický klokan

V pátek 22. 3. se opět po roce někteří žáci autistických tříd naší školy zapojili do matematické soutěže Matematický klokan. Jedná se o mezinárodně koordinovanou soutěž vytvořenou podle obdobné soutěže, která byla v osmdesátých letech minulého století pořádána v Austrálii. Od roku 1991, kdy se konal první ročník ve Francii, se rozšířila do zemí Evropy a postupně i na další kontinenty. V roce 2016 se již této soutěže účastnilo přes 6 milionů soutěžících z více než 60 zemí celého světa, v ČR se soutěž Matematický klokan konala poprvé v roce 1995. Nejedná se o rychlé početní úkoly, ale o úlohy logické a úlohy vyžadující představivost.
Celý příspěvek

Světový den Downova syndromu

Dne 21. března  je světový den Downova syndromu,  žáci ZŠA2 pro Vás připravili výzdobu na hlavní dveře naší školy, krásné barevné ponožky, které jsou symbolem tohoto dne. Neb i u nás na škole jsou děti s Downovým syndromem, měli bychom si tento den připomenout a přispět tak k osvětě.  Tak snad dnes všichni přišli v barevných ponožkách do školy, my ano a hned je nám veseleji. Usmívejte se na sebe, je to lepší než se mračit. Krásný den a ještě hezčí JARO!

Autorka článku: Mgr. Barbora Syrůčková

3D Black Light Minigolf

Naši stateční žáci ze tříd ZŠA1, ZŠA5, ZŠSA5 a ZŠA6 se společně vydali na misi do temného a záhadného světa, do prostoru 3D Black Light Minigolfu. Obklopily je vizuální efekty, v každém rohu je čekalo něco nového a nečekaného. Ukázalo se, že minigolf není jen o trávníku a klasických překážkách. Cesta je zavedla do světa plného zářivých barev, které v nich vzbuzovaly dojem, že se ocitli v úplně jiném rozměru. Každá jamka byla jako jiná planeta, s vlastními pravidly a nástrahami.

Celý příspěvek

Návštěva vědecké knihovny

V pátek 8. března 2024 jsme se s naší třídou SA5 vydali na průzkum Studijní a vědecké knihovny. Nebyla to jen obyčejná návštěva – naše expedice zahrnovala i prohlídku fotografa Zdeňka Malce, který se specializuje na zachycování neobvyklých okamžiků. Jeho sbírka snímků nese název “Skotačící svět”. Přestože jsme měli možnost prohlédnout si celou knihovnu, nás to nejvíce táhlo do čítárny. Tam, kde panovalo naprosté ticho. Bylo slyšet jen šustění otáčejících stránek, jakoby knihy samy vyprávěly své příběhy. Naše děti byly po celou dobu vzorně ticho, tušily, že právě teď se otevírá brána do světa nekonečných příběhů.

Celý příspěvek

Pražský přebor v plavání

Dne 6. 3. 2024 jsme se vydali do Prahy na „Pražský přebor v plavání“  a měli jsme se na co těšit. Letošní první plavecké závody! Už 10. 4. nás bude čekat regionální kolo v Chrudimi. Proto do Prahy odjeli i někteří naši nováčci, aby si vyzkoušeli, jak to na takových závodech chodí. A rozhodně se v konkurenci 108 plavců ze 13 klubů neztratili.

Celý příspěvek

Výstava „Čtyřlístek“

Ve dnech 26. 2. – 6. 3. proběhla v prostorách školy výstava k 80. narozeninám autora komiksů Čtyřlístek – pana Jaroslava Němečka. Postavičky kocoura Myšpulína, prasátka Bobíka, zajíčka Pindi a psí slečny Fifinky již 55 let dělají radost dětem i rodičům, kteří sami na příbězích vyrostli. V průběhu let se parta čtyř kamarádů dostala na dopisní známku, pohlednice, pexesa, sešity, puzzle, oblečení i do Slabikáře. Žáci a studenti měli příležitost si vystavené věci prohlédnout, a po dobu měsíce března mají možnost si společenské hry s motivem Čtyřlístku zahrát.

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Moravcová