Návštěva vědecké knihovny

V pátek 8. března 2024 jsme se s naší třídou SA5 vydali na průzkum Studijní a vědecké knihovny. Nebyla to jen obyčejná návštěva – naše expedice zahrnovala i prohlídku fotografa Zdeňka Malce, který se specializuje na zachycování neobvyklých okamžiků. Jeho sbírka snímků nese název “Skotačící svět”. Přestože jsme měli možnost prohlédnout si celou knihovnu, nás to nejvíce táhlo do čítárny. Tam, kde panovalo naprosté ticho. Bylo slyšet jen šustění otáčejících stránek, jakoby knihy samy vyprávěly své příběhy. Naše děti byly po celou dobu vzorně ticho, tušily, že právě teď se otevírá brána do světa nekonečných příběhů.

Viděli jsme plno volně dostupných časopisů, od odborných až po dětské. Ty nás lákaly samozřejmě nejvíce. Čtyřlístek nás zavedl do světa humoru, Sluníčko do říše pohádek a ti odvážnější četli stránky odborných časopisů o psech, šití i tvoření. Každý časopis byl jako klíč k jinému světu a my jsme se cítili jako dobrodruzi, kteří objevují nové kontinenty slov a úžasná  dobrodružství.

Tato výprava do knihovny nám otevřela oči a srdce. Ať už jsme byli malí nebo velcí, všichni jsme se stali součástí toho skotačícího světa, který se skrývá mezi řádky knih. A tak jsme se vydali na cestu, která neměla konce – cestu do světa fantazie, vědomostí a rozmanitých příhod.