22. ročník Mistrovství České republiky ve stolním tenisu 19. – 20. 11. 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo roce opět svým staccatem ozvučily sportovní halu Speciálních škol v Hradci Králové míčky na stolní tenis. A to u příležitosti 21. ročníku Mistrovství České republiky pořádaném Českým svazem mentálně postižených sportovců. Mnozí hráči patří takzvaně již mezi „inventář“ mistrovství, jejich výkonnost je stále skvělá a tak se nimi můžeme setkávat již mnoho let.

            Všichni účastníci se nominovali na základě nominačního systému, který zohledňuje individuální výsledky hráčů jednotlivých regionů a výsledky na MČR z předchozího ročníku. Za místa, které jednotlivé regiony neobsadily, byli pozváni náhradníci. Nepřijelo celkem 5 hráčů, což s ohledem na počet přihlášených a typické podzimní počasí není tak moc.

            Atmosféra byla tradičně vynikající, svědčící o vysoké sportovní a společenské úrovni zúčastněných. V úterý byly odehrány základní skupiny ve všech kategoriích a soutěže čtyřher (hrané od počátku vyřazovacím způsobem) po úroveň semifinále.

Ve středu již soutěže gradovaly vyřazovacím systémem. Opravdovou a slavnostní tečkou byla velice vyrovnaná a kvalitní finálová utkání, která začínala v jednotném čase. Již samotný nástup finalistů ke stolům, jejich jmenovité představení a doprovodný potlesk byl skvělý zážitek. Divácká kulisa a fandění tento zážitek ještě umocnily.

MČR organizačně zajišťovali učitelé Speciálních škol v Hradecké ulici v Hradci Králové a členové SK Integra při této škole pod vedením Pavla Svobody a Lucie Francové (hlavní rozhodčí).

            Tato tradiční akce se koná v nádherné a skvěle vybavené tělocvičně Speciálních škol a přináší každoročně výjimečný zážitek sportovcům, kteří většinou nemají v běžných sportovních soutěžích až tak naději na významný úspěch. Na tento sportovní svátek se celoročně připravují, je pro ně významnou motivací pro další trénink.

S rozhodováním zápasů, 2 rozhodčí na jednom stole, pomohli členové pořádajícího SK Integra a studenti hradeckého gymnázia J. K. Tyla, mnozí z nich jsou aktivní hráči stolního tenisu.

            Stolní tenis je sportem, který je v našem svazu značně populární, většina hráčů na MČR postupuje po odehraných regionálních kolech a tomuto stavu odpovídá i kvalita herní úrovně. Jsem přesvědčen, že má stoupající tendenci. V žákovských kategoriích se opět nepodařilo v plném rozsahu „rozjet“ kategorie B (základní školy speciální, domovy sociální péče). Je to škoda – je to možnost zapojit hráče s těžším mentálním handicapem do hezkého a dostupného sportu.

            Ke skvělé úrovni akce přispěla i finanční podpora Královéhradeckého kraje a Města Hradec Králové.

            Celému mistrovství vládla skvělá, přátelská atmosféra, zápasy měly vysokou herní úroveň.

A jak dopadli reprezentanti naší školy?

 1. místo  Jana Feixová
 2. místo  Ivan Vodička

Více informací a výsledky získáte na přiloženém PDF souboru