28. mistrovství České republiky ve stolním tenise

Mistrovství České republiky se uskutečnilo za podpory Královéhradeckého kraje a Národní sportovní agentury.
 

Hurá! Toto radostné zvolání ale nepatří oslavám svátku svatého Martina, stejně nebyl sníh, ale oslavám znovunarození mistrovství České republiky ve stolním tenisu, které se po dvou neúspěšných „covidových“ letech podařilo uskutečnit. A nejenom jen tak uskutečnit, ale uskutečnit na početní úrovni roku 2019, ba dokonce mírně vyšší. Už se ale asi nikdy nedostaneme na historické počty účastníků, kdy na MČR jezdilo i 110 hráčů! Pravda, tehdy se jednalo o účast jednotlivých oddílů, ne krajských výběrů, a i úroveň sportovců byla nižší. Nyní všichni hráči, kteří přijedou, mají svoji kvalitu, samozřejmě odpovídající kategorii, ve které hrají. Ve dnech 23. – 24. 11. 2022 do Hradce Králové přijelo 123 účastníků (včetně rozhodčích), z toho 63 hráčů z 9 krajů.
Hradec byl opět vzorně připraven. Dvě tělocvičny, abychom ten nápor počtu zápasů zvládli, špičkové vybavení, dostatek rozhodčích.
Ale jinak? Vše při starém – tedy dobré! Byli zde opravdu skoro všichni, kteří v „našem“ stolním tenisu něco znamenají. Odhlášek naprosté minimum (4), což v době chřipek a nachlazení je krásný výsledek.
Atmosféra byla tradičně bezva, svědčící o vysoké sportovní a společenské úrovni zúčastněných. I letos byly opět základní skupiny odehrány ve dvou tělocvičnách, průběhu turnaje to s ohledem na časový plán výrazně pomohlo, protože systém je nastaven tak, aby si všichni hráči dostatečně zahráli a tím získali i zkušenosti. Nikdo nevypadne po jednom zápase, je dostatek prostoru i pro soutěž útěchy. Ve středu byly odehrány základní skupiny ve všech kategoriích.
Soutěže čtyřher byly hrány počátku vyřazovacím způsobem.
Ve čtvrtek soutěže gradovaly vyřazovacím systémem. Finále byla odehrána v jednotném čase.
Pro samotné hráče je nástup finalistů ke stolům, jejich jmenovité představení a doprovodný potlesk silný zážitek. Divácká kulisa a fandění tento zážitek ještě umocnily.
Kvalitativní vzestup úrovně hráčů je jednoznačný, kvalitní tréninkový proces a vzrůstající konkurence jsou zárukou vyšší herní kvality. Ve většině kategorií díky vyřazovacímu systému byly zápasy opravdu dramatické a kvalitní.
Děkuji moc všem rozhodčím, organizátorům a také trenérům, kteří se svým sportovcům tak věnují a že s nimi do Hradce Králové přijeli!
V „Pořadí národů“ si dominanci udržel Královéhradecký kraj. Samozřejmě, i díky „armádě“ vyslaných sportovců.  Je to důsledek nejenom koncepční práce a systematického tréninku, ale i toho, že tento sport je v oblasti tradiční a oblíbený.
Ale o nic hůře si nevedly ani regiony Jihomoravský a Pardubický.
V elitních, dospělých kategoriích A prokázali svoji úroveň a dominanci reprezentanti České republiky, kteří mezi sebe na medailových pozicích nepustili a z nichž je většina členem našeho SK Integra Hradec Králové. A jak tedy SK Integra dopadla: Skvěle!
2.místo:
Jana Feixová kategorie žen A   – naše žákyně
Ondřej Vitvar – kategorie mužů A – člen SK Integra
3. místo:
Martin Chaloupka – bývalý žák
4. místo:
Andrea Olahová – kategorie žákyň
Škoda, že nám do vyšší úrovně zatím nevyrostla nová reprezentace naší školy. Ale – trénujeme, výkonnost určitě přijde. 
MČR organizačně zajišťovali učitelé Speciálních škol v Hradecké ulici v Hradci Králové a členové SK Integra při této škole pod vedením Pavla Svobody a Lucie Francové (hlavní rozhodčí).
Tato tradiční akce se koná v nádherné a pro stolní tenis skvěle vybavené tělocvičně Speciálních škol a přináší každoročně výjimečný zážitek sportovcům, kteří většinou nemají v běžných sportovních soutěžích až tak naději na významný úspěch. Na tento sportovní svátek se celoročně připravují, je pro ně významnou motivací pro další trénink.            
S rozhodováním zápasů, 2 rozhodčí na jednom stole, pomohli členové pořádajícího SK Integra a tradičně a spolehlivě studenti hradeckého gymnázia J. K. Tyla.
Celému mistrovství vládla skvělá, přátelská atmosféra, zápasy měly vysokou herní úroveň.
Fotografie a zpráva z MČR budou uveřejněny:
www.specialnihk.cz,  www.csmps.cz

Výsledky MČR st.tenis 2022