Na skok do historie

Poslední únorový den jsme se vydali se skupinou žáků 9. ročníku do Muzea Východních Čech v Hradci Králové.  Zaujala nás expozice „Cesty města“ a my jsme si vybrali její třetí část „K salonu republiky“. Výstava zahrnovala období z let 1880-1940, období bourání pevnostního Hradce Králové až po vrchol první republiky.
Seznámili jsme se s podobou města, které bylo obklopeno hradbami, s jejími počátky bourání, následné rozšiřování města a s novou zástavbou. Nechyběla jména významných architektů a stavitelů J. Gočára a J. Kotěry. V první části expozice jsme byli účastníky této proměny města díky dobovým fotografiím, filmu a makety Hradce Králové. S rozvojem města jsou nedílně spojeni i starostové tohoto období: František Ulrich a Josef V.B. Pilňáček.
V druhé části výstavního sálu nás čekalo prvorepublikové náměstí. Procházeli jsme se po náměstí, prohlíželi jsme si obchody a výlohy s dobovými nápisy i zbožím. Dokonce jsme mohli i vstoupit do obchodu s koloniálním zbožím, do kavárny a módního salónu. Na ulici stál automobil Start, vyrobený v Hradci Králové r. 1929. Nakonec jsme se posadili do Bia Centrálu, jeho repliky, a zhlédli několik dobových filmů.
Období první republiky, období rozkvětu, hospodářského a průmyslového růstu jsme si zažili díky muzejní výstavě i v Hradci Králové.

Autorka článku: Mgr. Lenka Rybová