Škola v přírodě – autistické třídy

Další foto ve fotogalerii Kulturní a společenské akce 2022-2023 – Škola v přírodě

V pondělí 29.5. jsme se vydali tradičně vlakem do Jestřebích hor. Cesta proběhla bez problémů, a tak jsme se již těšili na „naši chalupu“. Pro některé z nás bylo překvapení, že musíme ještě ujít 3,5 km do strmějšího kopce. Odměnou nám byl výborný oběd a zasloužený odpočinek. Načerpali jsme síly na odpolední aktivity. Čekalo nás putování po stopách loupežníka Lotranda s nelehkými úkoly.
    Cestou si vyprávíme o historii československého opevnění. Soustava pevností v broumovské vrchovině se nachází právě v lesích Jestřebích hor. Během naší cesty objevujeme několik bunkrů – tzv. lehká opevnění. Jsou otevřené, neudržované, ale odvážlivci mohou do bunkru vejít a podrobně ho prozkoumat. Přes Lotrandovu skálu míříme k rozhledně Žaltman, odkud je nádherný výhled do kraje. Ten si nenechá ujít téměř nikdo z nás, i když překonání strachu a trochu odvahy je na místě. Na zpáteční cestě nás čekají úlohy. Rozdělily jsme se do skupin a soutěžíme, kdo nejlépe zodpoví a splní daný úkol. Večerní program se nesl v hudebním hávu. Nejenže jsme si zazpívali, ale také jsme si vytvořili vlastní melodie a rytmy. Pro ty odvážné jsme připravili večerní prohlídky bunkrů. Druhý den jsme se vydali do Teplic nad Metují. Vlakem jsme dojeli do výchozího turistického bodu a krajinou přírodní rezervace Ostaš jsme stoupali do zdejších lesů. Zastavili jsme se u studánky, abychom si odpočinuli a občerstvili se. Poté jsme prozkoumali skalní bludiště. Dozvěděli jsme se jakým způsobem národní přírodní rezervace pískovcových skal Adršpašsko – Teplického komplexu vzniká. Večer nás ještě čekalo opékání vuřtů.
   Další den dopoledne jsme se věnovali individuální výuce v jednotlivých předmětech matematiky, českého jazyka a angličtiny. Ale po obědě jsme opět v přírodě a chystáme se na branný závod. Vyzkoušeli jsme si střelbu ze vzduchovky, rozdělávání ohně, stavění stanu a první pomoc raněnému. V některých chvílích jsme se pěkně zapotili, když nám došly sirky na oheň nebo když nám chyběly tyče do stanu! Ale nakonec jsme vše zvládli a skupiny sbíraly body, abychom večer vyhodnotili ty nejlepší. V podvečerních hodinách nás čekal ještě jeden úkol. Bezpečně proběhnout na Markoušovické rozcestí a splnit úlohy z přírodovědy a tím získat další body do soutěže. Při zpáteční cestě jsme si nemohli všimnout lesní houpačky a jak jinak než ji vyzkoušet. Večer jsme si zahráli aktivity: hádali jsme pantomimu a slovní popisování určených slov. A nakonec noční stopovaná byla velkým dobrodružstvím pro nebojácné kluky.
  Čtvrtek dopoledne jsme se opět věnovali individuální výuce v jednotlivých předmětech. Odpolední program nás zavedl do hutního města Žacléř. Navštívili jsme důl Jana Švermy, který je v současnosti muzeem. V poutavém vyprávění našeho průvodce jsme se dozvěděli o historii dolu, jeho fungování a zániku. Navštívili jsme expozici, která pojednávala o vzniku uhlí. Prošli jsme uměle vytvořenou šachtou, a tak jsme získali představu o skutečném dole, práci horníků. Poslední večer byl ve znamení velkého dobrodružství. Připravili jsme se na stezku odvahy, trocha napětí a strachu – všichni zvládli na výbornou. A protože jsme trénovali stavění stanu a rozdělávání ohně, nemohlo to být jinak než našich dovedností využít. Pro některé z nás, spaní ve stanu, bylo opravdovým zážitkem.
  Poslední den nastalo velké hodnocení a odměňování a vyhlašován všech nej… Poté už jen sbalit kufr, uklidit pokoj, dobrý oběd a hurá na vlak domů.