Exkurze Archeopark Všestary

Chcete vědět, jak žili lidé v pravěku? Tato otázka nás zaujala, a tak jsme se vydali na exkurzi do Archeoparku ve Všestarech. Naše výprava sice začala jízdou ve vlaku 21. století, ale zanedlouho jsme se ocitli na archeologických vykopávkách. Dozvěděli jsme se, jak je práce archeologa náročná, pomalá a kolik trpělivosti, zručnosti a obratnosti musí takový vědec mít. Prohlédli jsme si rekonstrukci obytných i hospodářských budov. Byli jsme překvapeni, kolik lidí se vešlo do tak malého stavení (podzemnice) a naopak, jak jedna dlouhá budova poskytovala vše potřebné k bydlení, hospodaření i řemeslné výrobě. Seznámili jsme se s kozami, které měly připomínat pravěká hospodářská zvířata. Nahlédli jsme do mlýnice a vyzkoušeli jsme si ruční rotační mlýnek.
Zjistili jsme, že první lidé zrna obilí drtili na kameni a zároveň si o kámen brousili sekery. Některým z nás se zrna podařila rozdrtit, ale nebylo to jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Také jsme zjistili, jak těžká a náročná byla orba polí. Vždyť používali jen dřevěné motyky, háky a oradla. Také jsme se přenesli do doby kovů (vyzkoušeli jsme kamennou, bronzovou a železnou sekeru) a zjistili jsme, proč železná sekera byla nejúčinnější. Také jsme si zahráli na lovce. Aby se pravěký člověk uživil, potřeboval každodenní pestrou stravu. Dřevěným oštěpem jsme se snažili zasáhnout pomyslného zajíce.
V závěru exkurze jsme viděli téměř 12 m dlouhý dubový člun (Monoxyl), vyrobený z jednoho kusu dřeva. Byla to napodobenina neolitického člunu nalezeného v archeologické lokalitě La Marmotta v italském jezeře Bracciano.

„Monoxyl (z řeckého monoxylon) je jednoduché dřevěné plavidlo vydlabané z jednoho kmene stromu. Monoxyly prokazatelně patří k nejstarším doloženým typům lodí. Jejich používání je archeologickými nálezy potvrzeno už od doby kamenné a některá přírodní etnika je používají dodnes.“ https://www.monoxylon.cz/
Autorka článku: Mgr. Lenka Rybová