Gotická Praha

Poznávání našich dějin formou projektu se stalo oblíbenou výukou žáků druhého stupně.
Dne 30. 11. se skupina žáků vydala na prohlídku gotické Prahy. A co je v Praze čekalo? Především Pražský hrad a jeho historické stavby. Exkurze začala již na zámeckých schodech, které vedou ke starému královskému paláci. Cestou jsme viděli stověžatou Prahu s typickými červenými střechami.
Nejprve jsme navštívili katedrálu sv. Víta. Původně předrománská rotunda, kterou nahradila trojlodní bazilika, a až v období vlády Karla IV., se stala stavbou gotické katedrály.

Do chrámu jsme vstoupili bronzovými dveřmi, které jsou zdobené reliéfy a výjevy z legend o svatém Václavu a Vojtěchovi. Nejvíce nás zaujala kaple sv. Václava, její nádherná výzdoba – stěny z drahých kamenů a nástěnné malby. Během prohlídky se rozezněly varhany a chrámem se nesla církevní hudba. Gotická klenba, vitráže ve vysokých oknech umocňovaly náš zážitek.
Dále naše kroky směřovaly do starého královského paláce. Původně knížecí sídlo, převážně dřevěné, dnes už jen toto dokladuje nádherná křížová gotická klenba na stropech. Prošli jsme Vladislavským sálem, kde se v minulosti pořádaly slavnosti, hostiny, a především rytířské turnaje na koních. Dnes se zde konají i volby prezidenta republiky. Poté jsme zavítali do Ludvíkova křídla, kde jsme viděli místo tehdejší defenestrace. Dále s Vladislavským sálem sousedí Sněmovna, kde jsme obdivovali repliky korunovačních klenot. Nakonec jsme zavítali do síně zemských desek, kde nás nejvíce zaujali šlechtické erby na stěnách a skříně s dochovanými zemskými listinami.
Na závěr jsme vstoupili do baziliky svatého Jiří. K románské, strohé, ale monumentální stavbě, byla přistavěna kaple svaté Ludmily. V hlavní části jsou umístěny náhrobky knížecího rodu Přemyslovců.
Z Pražského hradu jsme se vydali ke Staroměstské mostecké věži, která otevírá cestu na Karlův most. Na Karlově mostě jsme si prohlédli nejen sochy, ale i řeku Vltavu, Čertovku a další budovy, např. Národní divadlo, které neodmyslitelně patří k panoramatu Prahy. Malostranskou mosteckou věží a několika uličkami jsme se ocitli na Staroměstském náměstí. Zde jsme si prohlédli staroměstskou radnici s orlojem a místo popravy 27 českých pánů.
Na náměstí nás nejvíce zajímali dvě gotické památky, a to Týnský chrám, který architektonicky připomíná chrám sv. Víta, neboť tato stavba byla provedena parléřovskou a arrasovskou hutí. Druhou stavbou je gotický palác Dům U Kamenného zvonu, který ve 14. století sloužil jako rezidence Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Nyní je dům v užívání Galerie hlavního města Prahy.
Ze Staroměstského náměstí naše kroky směřovaly k další věži. Prašná brána, pozdně gotická stavba nás zavedla k secesnímu Obecnímu domu s malbami Alfonse Muchy. Tam naše historická procházka končila. A na závěr nás čekalo už jen občerstvení, dobrý oběd a cesta domů.
Autorka článku: Mgr. Lenka Rybová