29. ročník mistrovství ČR ve stolním tenisu

Po letech čekání a dvou odložených ročnících jsme se v organizaci MČR ve stolním tenisu dostali na 29. uskutečněných ročníků a jsme před branou jubilejního 30. ročníku. Doufáme, že se nám ho podaří uskutečnit a této významné mety dosáhnout. Hradec byl opět vzorně připraven. Dvě tělocvičny, 12 stolů, abychom ten nápor počtu zápasů zvládli, špičkové vybavení, dostatek rozhodčích.

Opět došlo k mírnému poklesu účastníků, důsledkem je to, že poprvé v historii nebyla pro nedostatek hráčů otevřena kategorie žen A. Nebývalé a varující. Z 3 původně přihlášených hráček se 2 omluvily, a tak Marcela Červeňáková, bývala reprezentantka, startovala v kategorii mužů A a dosáhla mezi nimi skvělého 5. místa. Ale jinak vše při starém – tedy dobré! Byli zde opravdu skoro všichni, kteří v „našem“ stolním tenisu něco znamenají. Odhlášek naprosté minimum (2), což je krásný výsledek.

Škoda, že se, bohužel již skoro tradičně, nezúčastnili bývalí tradiční účastníci – kraje Liberecký, Středočeský a Ústecký. Škoda, jelikož disponovaly velmi kvalitními hráči a pro úroveň MČR to bylo skvělé navýšení kvality.

Atmosféra byla tradičně bezva, svědčící o vysoké sportovní a společenské úrovni zúčastněných. I letos byly opět základní skupiny odehrány ve dvou tělocvičnách, průběhu turnaje to s ohledem na časový plán výrazně pomohlo, protože systém je nastaven tak, aby si všichni hráči dostatečně zahráli a tím získali i zkušenosti. Nikdo nevypadne po jednom zápase. Ve středu byly odehrány základní skupiny ve všech kategoriích. Soutěže čtyřher byly hrány počátku vyřazovacím způsobem. Ve čtvrtek soutěže gradovaly vyřazovacím systémem – pavoukem. Finále byla odehrána v jednotném čase a za přítomnosti České televize, reportáž by měla být vysílána o vánočních svátcích v Paralympijském magazínu na ČT 4. Pro samotné hráče je nástup finalistů ke stolům, jejich jmenovité představení a doprovodný potlesk silný zážitek. Divácká kulisa a fandění tento zážitek ještě umocnily. Ve většině kategorií díky vyřazovacímu systému byly zápasy opravdu dramatické a kvalitní. A bylo se rozhodně na co koukat.

Děkuji moc všem rozhodčím, organizátorům a také trenérům, kteří se svým sportovcům tak věnují a že s nimi do Hradce Králové přijeli!

V „Pořadí národů“ si dominanci udržel Královéhradecký kraj. Samozřejmě, i díky počtu vyslaných sportovců. Je to důsledek nejenom koncepční práce a systematického tréninku, ale i toho, že tento sport je v oblasti tradiční a oblíbený. Tradičně úspěšný byl i kraj Zlínský. MČR organizačně zajišťovali učitelé Speciálních škol v Hradecké ulici v Hradci Králové a členové SK Integra při této škole pod vedením Pavla Svobody, Pavla Záleského a Lucie Francové (hlavní rozhodčí).

Tato tradiční akce se koná v nádherné a pro stolní tenis skvěle vybavené tělocvičně Speciálních škol a přináší každoročně výjimečný zážitek sportovcům, kteří většinou nemají v běžných sportovních soutěžích až tak naději na významný úspěch. Na tento sportovní svátek se celoročně připravují, je pro ně významnou motivací pro další trénink. S rozhodováním zápasů, 2 rozhodčí na jednom stole, pomohli členové pořádajícího SK Integra a tradičně a spolehlivě studenti hradeckého gymnázia J. K. Tyla. Moc jim za to děkujeme! Celému mistrovství vládla skvělá, přátelská atmosféra, zápasy měly vysokou herní úroveň.

Výsledky

Autor článku: PaedDr. Pavel Svoboda